Mięciutkie bułeczki z mozzarellą i parmezanem. Najlepsze są na świeżo, jeszcze cieplutkie. W sam raz na kolację na ciepło, lub drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- ser mozzarella (200 g)
- ser parmezan (ok 100g)
- sos pomidorowy (ok 100 ml)
- sól, pieprz, suszona bazylia
- 2 ząbki czosnku
- liście świeżej bazylii
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Sos pomidorowy podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Ser mozzarellę kroimy z drobne kawałeczki, parmezan jeśli jest w kawałku to też kroimy w mniejsze kawałeczki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (patrz tak jak tutaj ) Na całej powierzchni smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy połową startej mozzarelli i parmezanu. Przy jednej krawędzi układamy kilka listów bazylii. Ciasto ściśle zwijamy w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Kroimy na kawałki 6-7 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Smacznego :)
Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.