Gościmy

Odwiedza nas 589 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 04 październik 2018 22:17

Domowy przysmak czosnkowy

Napisała

Bułeczki czosnkowe w sam raz na kolację, najlepsze na ciepło. Można przegryzać samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy, leczo czy past. Ja podałam jako dodatek do sałatki oraz pasty z cukini.


Składniki:

( 5 dużych bułek - ja zrobiłam małe bułeczki czyli ok. 10 szt)

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

Składniki na czosnkową pastę

  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Szklanka - pojemność 250 ml. 

Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodajemy suche drożdże oraz cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Można użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodajemy mąkę i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykrywamy je ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieszczamy sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wykładamy na obsypany mąką blat lub stolnicę. Dzielimy na 5 lub 10 równych kawałków. Każdy lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy. Na każdą bułkę wykładamy po łyżce pasty czosnkowej – rozprowadzamy wzdłuż bułki. 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekamy dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).  Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2385 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook