Bułeczki czosnkowe w sam raz na kolację, najlepsze na ciepło. Można przegryzać samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy, leczo czy past. Ja podałam jako dodatek do sałatki oraz pasty z cukini.
Składniki:
( 5 dużych bułek - ja zrobiłam małe bułeczki czyli ok. 10 szt)
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
- 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli
Składniki na czosnkową pastę
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
Szklanka - pojemność 250 ml.
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodajemy suche drożdże oraz cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Można użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodajemy mąkę i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykrywamy je ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).
W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieszczamy sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na potem.
Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wykładamy na obsypany mąką blat lub stolnicę. Dzielimy na 5 lub 10 równych kawałków. Każdy lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy. Na każdą bułkę wykładamy po łyżce pasty czosnkowej – rozprowadzamy wzdłuż bułki.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekamy dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół). Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Smacznego :)