Mięciutkie bułeczki z kiszoną kapustą. Smakują najlepiej na ciepło, na drugi dzień są jak dla mnie trochę za czerstwe, ale wystarczy wrzucić na chwilę do piekarnika i znów są miękkie. Poniższe proporcje to duża ilość bułeczek. Jeśli nie macie dużej grupy, która to wszystkie zje od razu, to polecam zrobić z połowy porcji:)
Składniki:
(na ok. 45 sztuk)
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 260 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 70 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula (pominęłam)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła lub oleju
Ponadto:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- kminek do posypania (u mnie czarny sezam)
Wykonanie:
Farsz - Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno kroimy. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Razem przesmażamy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy i studzimy. Ja pominęłam cebulę.
Ciasto - Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto umieszczamy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy np. szklanki.
Krążki nacinamy po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieszczamy łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przekładamy nad krążkiem i lekko dociskamy. To samo robimy z drugim brzegiem ciasta. Tak postępujemy z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. (u nie czarny sezam). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.
Można tez zrobić wersję tradycyjną jeśli chodzi o formę. Krążki ciasta umieszczamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę farszu i lekko rozsmarowujemy. Smacznego :)