Pyszne nadziewane bułeczki z papryką i serem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Pyszne samodzielnie jak również w towarzystwie sałatki :) Kolacja, śniadanie, podwieczorek? Jak najbardziej :)
Składniki:
Ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 455ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 2 szklanki startego smacznego sera
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (dałam zieloną)
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- ½ pęczka pokrojonego szczypiorku (pominęłam)
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki ciasta. Dodając mąkę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przecinamy wszerz na pół , a następnie każdą z części kroimy w trójkąty. Posypujemy ciasto serem, papryką i ziołami. Rolujemy trójkąty od podstawy do czubka.
Układamy półksiężyce na natłuszczonej blaszce i smarujemy jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Smacznego :)
Źródło: „Szybko i smacznie: Chleby i chlebki”, Wydawnictwo Olesiejuk, 2013