Pyszne chlebki naan, pełne nasion sezamu, puszyste i naprawdę smaczne. Ja podałam je do sałatki, ale sprawdza się jako pieczywo również na kanapki itp. Najlepsze na ciepło, ale na drugi dzień też są dobre :) Zrobiłam z połowy poniższych proporcji – 4 większe okrągłe chlebki były dla nas wystarczające :)
Składniki:
(na 8 okrągłych chlebków)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 350 ml wrzącej wody2 szklanki maki pszennej
- 3 szklanki maki razowej
- 20g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju orzechów ziemnych
- 3 łyżki czarnych nasion sezamu
- 6 łyżek nasion sezamowych
Wykonanie:
Łączymy jogurt z wrząca wodą i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Mieszamy mąkę pszenną z 1 szklanką maki razowej i dodajemy drożdże. Dolewamy jogurt z wodą i mieszamy przez 3 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Dodajemy sól, cukier, oliwę, czarne nasiona sezamu oraz tyle mąki, by otrzymać twarde ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część formujemy w kulę. Wałkujemy ciasto na koła o grubości ok. 1cm. Układamy na natłuszczonych blachach. Smarujemy wodą i posypujemy dużą ilością ziaren sezamu. Nacinamy nożem ciasto od środka do krawędzi. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Pieczemy w temperaturze 230st. C przez 5-8 minut. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek :) Smacznego :)
Źródło: Smacznie i szybko, ‘Chleby i chlebki’, Wydawnictwo Olesiejuk