Gościmy

Odwiedza nas 538 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 18 luty 2016 22:00

Afgański naan

Napisała

Pyszne chlebki naan, pełne nasion sezamu, puszyste i naprawdę smaczne. Ja podałam je do sałatki, ale sprawdza się jako pieczywo również na kanapki itp. Najlepsze na ciepło, ale na drugi dzień też są dobre :) Zrobiłam z połowy poniższych proporcji – 4 większe okrągłe chlebki były dla nas wystarczające :)

Składniki:

(na 8 okrągłych chlebków)

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 350 ml wrzącej wody2 szklanki maki pszennej
  • 3 szklanki maki razowej
  • 20g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju  orzechów ziemnych
  • 3 łyżki czarnych nasion sezamu
  • 6 łyżek nasion sezamowych

Wykonanie:

Łączymy jogurt z wrząca wodą i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Mieszamy mąkę pszenną z 1 szklanką maki razowej i dodajemy drożdże. Dolewamy jogurt z wodą i mieszamy przez 3 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Dodajemy sól, cukier, oliwę, czarne nasiona sezamu oraz tyle mąki, by otrzymać twarde ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część formujemy w kulę. Wałkujemy ciasto na koła o grubości ok. 1cm. Układamy na natłuszczonych blachach. Smarujemy wodą i posypujemy dużą ilością ziaren sezamu. Nacinamy nożem ciasto od środka do krawędzi. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Pieczemy w temperaturze 230st. C przez 5-8 minut. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek :) Smacznego :)

Źródło: Smacznie i szybko, ‘Chleby i chlebki’, Wydawnictwo Olesiejuk

Czytany 2756 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook