Crostini to włoskie mini kanapeczki z cienko pokrojonego pieczywa. Muszą być chrupiące dlatego wcześniej zapiekamy je w piekarniku, albo grillujemy. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na towarzyskie spotkanie czy na kolację. Ja zrobiłam z połowy poniższych porcji i pominęłam oliwki. Użyłam mojej gotowej oliwy czosnkowej i nie musiałam nacierać grzanek czosnkiem:)
Składniki:
(dla 4 osób)
- dwie ciabatty lub jedna paryska bagietka (u mnie bagietka)
- kulka mozzarelli w zalewie
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwki czarne lub zielone, według uznania (pominęłam)
- dwa ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- bazylia do dekoracji
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania grzanek. Ciabattę lub bagietkę francuską kroimy w kromki. Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i skrapiamy odrobiną oliwy. Ja użyłam mojej oliwy czosnkowej, więc tylko polałam grzanki oliwą. Układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy, do momentu zarumienienia chleba.
Pomidorki kroimy na cztery części. Wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem.
Na uprzednio przygotowane grzanki kładziemy plastry mozzarelli, na nią układamy kilka doprawionych pomidorków, dodajemy (lub nie:)) ulubione oliwki. Całość dekorujujemy świeżą bazylią. Smacznego:)