Dla tych, co nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek na pewno dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie ciasta francuskiego, z którego można tyle smakołyków przygotować :) Tym razem proponuję szybkie tartinki, takie na jeden kęs z oliwkami serem i papryką.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera pleśniowego (typu blue)
- 1/2 czerwonej papryki (u mnie akurat zielona)
- kilkanaście czarnych oliwek (u mnie mieszane czarne i zielone)
- 1 jajko
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego specjalnym nożem z falistą końcówką kroimy małe kwadraty (lub zwykłym:) ). Jajko mieszamy za pomocą widelca. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy każdy kawałek ciasta rozkłóconym jajkiem i sklejamy po 2 kawałki ciasta. Ser pleśniowy kroimy w małe kostki, paprykę w paseczki. Oliwki kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy paseczek papryki, kawałek sera i połówkę oliwki. Wszystkie te składniki lekko dociskamy do ciasta i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja jeszcze posypałam sezamem czarnym i zwykłym. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut. Prosto, szybko i smacznie :) Smacznego:)