Przepyszna sałatka, przygotowuje się ją bardzo szybko i równie szybko znika:) Dzięki świeżej bazylii ma cudowny aromat:) Odrobinę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty (u mnie mix sałat)
- 2-3 pomidory (40 dag)
- kawałek pora (7 dag) (pominęłam)
- 2-3 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz ziołowy
- bazylia (dałam świeżą)
- rzeżucha
- ½ kostki sera feta (moja inwencja)
- ½ puszki kukurydzy (moja inwencja)
Wykonanie:
Zieloną sałatę płukamy, suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w półplasterki (ja pominęłam). Rzodkiewki kroimy w kostkę. Czosnek miażdżymy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, por, kukurydzę, rzodkiewki i czosnek. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy: sól morską, pieprz ziołowy i bazylię. Ja dałam świeże liście bazylii.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do szklanej miski, posypujemy dużą ilością rzeżuchy i serem feta i wkładamy na około 40 minut do lodówki. Ja byłam głodna od razu, poza tym nie lubię jak czosnek jest zbyt intensywny, więc jadłam moją sałatkę zaraz po przygotowaniu:) Rewelacja:) Smacznego:)