Lekka sałatka z letnimi warzywami i rybą wędzoną, bardzo dobre połączenie. Naprawdę mi przypadła do gustu. Lekki sos cytrynowo-miodowo-jogurtowy świetnie się z nią komponuje. Propozycja na kolację :) Zamiast rukoli i roszponki użyłam mix sałat. I najważniejsze nie jest czasochłonna, przygotujemy ją w kilka minut :)
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 garść rukoli (u mnie mix sałat)
- 1 garść roszponki (u mnie mix sałat)
- 10 pomidorków koktajlowych
- kolorowy pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
Wykonanie:
Makrele obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości, dzielimy na kawałki. Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki. Ogórka myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki,. Rukolę i roszponkę opłukujemy i osączamy.W salaterce mieszamy rukolę, roszponkę, pomidorki i ogórka, dodajemy kawałki makreli. Sałatkę oprószamy kolorowym pieprzem i polewamy sosem z jogurtu, soku z cytryny i miodu. Smacznego :)
Źródło: „Bądź Fit”, Wydawnictwo Olesiejuk