Uwielbiam brokuły, a ich połączenie z fetą, płatkami migdałowymi i sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę:) Odkąd spróbowałam tej sałatki często ją robię jako dodatek do kurczaka lub po prostu samą. Dla mnie rewelacyjna:)
Składniki:
- mały brokuł (może być mrożony)
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki płatków migdałów
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł gotujemy w wodzie bez przykrywki. Uważajmy, aby go nie rozgotować. Ma być jędrny i zielony. Migdały prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W misce układamy na przemian fetę i brokuła, ostatnią warstwą ma być ser feta. Przygotowujemy sos Czosnowy, czyli do naszego jogurtu dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej troszkę poczekać by smaki się przegryzły;) Sałatkę zalewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałów. Wkładamy na pół godziny do lodówki, chyba, że już jesteśmy bardzo głodni, to podajemy od razuJ Ja podaję najczęściej do kurczaka np. do tego :)