Bardzo smaczna i szybka sałatka. Odkąd odkryłam rukolę, próbuję przeróżne kombinacje z tym rodzajem „sałaty” ( wg Wikipedi należy do rodziny kapustowatych:)), bo bardzo mi smakuje Ma wyrazisty smak, wystarczy kilka składników i mamy pyszna sałatkę:)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście liści rukoli
- 5 pieczarek
- kilka plastrów fety
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Pieczarki smażymy na małej ilości oleju, przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie lub przyprawa włoska), lub minimalistycznie pieprzem i solą:) Fetę kroimy w kostkę. A teraz przygotowujemy dresing.
Składniki dressingu:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego ( ja dałam łyżkę)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól do smaku
Wszystkie składniki mieszamydodajemy do rukoli i znow mieszamy. Wykładamy na talerz, na rukolę kładziemy pieczarki i fetę:) Smacznego:)