Idealna sałatka na kolację lub szybką przekąskę, zwłaszcza po pracy. Szybka i smaczna:)
Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, bo akurat nie miałam oliwek, za którymi zresztą nie przepadam, ale jak ktoś je lubi to odsyłam do źródła przepisu. Podaję skład mojej.
Składniki:
(na 1-2 porcje)
- garść rukoli
- 2 łyżki słonecznika
- 3 suszone pomidory
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rukolę należy opłukać i osuszyć. Prażymy słonecznik na suchej patelni i kroimy pomidory. Wszystkie składniki mieszamy (można odłożyć część słonecznika i posypać gotową już sałatkę). A tymczasem szybko przygotowujemy sos, mianowicie: ocet i musztardę wymieszać, mieszając delikatnie, wlewać powoli oliwę. Następnie dodać miód, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę zalewamy sosem i gotowe. Podajemy i się delektujemy;)
Smacznego:)