Bardzo prosta a zarazem bardzo smaczna sałatka. Jako lekka kolacja czy dodatek do obiadu na pewno się sprawdzi:)
Składniki:
- świeże liście szpinaku 200g
- 2,3 ugotowane jajka
- Ser feta (ewentualnie może być mozzarella)
- Pomidor (lub kilka koktajlowych)
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- sok z cytryny –kilka kropel
- czosnek (wg uznania-u mnie 1 ząbek)
- przyprawy: zioła do sałatek, prowansalskie lub bazylia
Wykonanie:
Świeże liście szpinaku płuczemy i osuszamy. Do salaterki ze szpinakiem dodajemy ugotowane jajka (pokrojone w “ósemki” – ja pokroiłam w kostkę), ser feta lub mozarella oraz pomidory również pokrojone w kostkę. Przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy łyżkę lub 2 oliwy z oliwek, łyżkę musztardy, trochę soku z cytryny, wody, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy: zioła do sałatek, prowansalskie lub bazylię. Polewamy naszą sałatkę sosem. Po wymieszaniu może nie wygląda tak bardzo efektownie, ale chciałam, żeby się wszystko przegryzło razem:) Efekt rewelacyjny:) Smacznego:)