Lekka sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-cytrynowym. Sos przyćmiewa łososia, można zatem dodać więcej łososia lub zrobić mniej intensywny sos:) Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji.
Składniki:
- opakowanie gotowej do jedzenia mieszanki sałat
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 200g wędzonego łososia (użyłam w plasterkach)
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn (proponuję mniej)
- 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Wykonanie:
Łososia kroimy w podłużne paski. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego łososia.
Do miseczki wlewamy sok z cytryn, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy oliwę by powstała gładka emulsja.
Nadal mieszając, dodajemy miód i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatę, mieszamy i podajemy. Smacznego:)