Pełna witamin sałatka. Zrobiłam z połowy porcji, a i tak wyszło mi trzy kopiate talerzyki:) Byłam trochę sceptycznie nastawiona do sosu, ale niepotrzebnie, wyszedł całkiem ciekawy smak:) Podaję oryginalne proporcje.
Składniki:
- 2-4 marchewki
- 2 kalarepy
- 1 ogórek
- 4 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- łyżka zieleniny
- 1 szklanka jogurtu
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżka ketchupu
- łyżka oleju z oliwek
- sałata masłowa (to moja drobna modyfikacja)
Wykonanie:
Wszystkie jarzyny starannie myjemy, kalarepę i ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę można też w kostkę, ja starłam na tarce. Rzodkiewki kroimy w pół talarki. Sałatę rwiemy na kawałki. Jogurt lub śmietanę mieszamy z olejem, ketchupem i przyprawami. Jarzyny układamy w salaterce lub na talerzykach, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i przybieramy pomidorem. Smacznego:)