Bardzo szybka i lekka sałatka, na wiosenno-letni dzień. Jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek na kolację czy śniadanie. Smaczna i prosta. Polecam.
Składniki:
(na 3 porcje)
- sałata masłowa (ok. pół główki)
- ½ świeżego ogórka
- kilka rzodkiewek
- 3 ugotowane jajka
- jogurt naturalny (mały kubeczek)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Na sałacie układamy ogórka pokrojonego w kosteczkę, pokrojone lub starte rzodkiewki oraz ćwiartki jajka. Możemy tą sałatkę zrobić w jednym wielkim naczyniu lub jak ja na trzech talerzach do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Teraz przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, wrzucamy do jogurtu, przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę odczekamy, by sos się przegryzł, a następnie polewamy przygotowaną sałatkę i podajemy. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny