Najprostsze ciasto, jakie można zrobić w sezonie truskawkowym i najlepsze na upały, bo bez pieczenia :)Troszkę czasu trzeba poświęcić, ale to kwestia organizacji :) Delikatny mus truskawkowy, plus mus śmietankowy z kawałkami truskawek i pomarańczy, a do tego kruche biszkopty :) Na zdjęciu nie widać pomarańczy, ale na pewno są :) Ja dodałam niewielką ilość cukru, przez co nie była zbyt słodka, ale Nam to pasowało, jeśli preferujecie słodsze musy, to dostosujcie smak do siebie:)
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 2 szklanki zmiksowanych truskawek
- 200ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier do smaku
Mus śmietankowy:
- 100ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- kilka truskawek
- ½ pomarańczy
- cukier puder do smaku
Galaretka truskawkowa:
- szklanka zmiksowanych truskawek
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- biszkopty okrągłe na spód
- biszkopty podłużne na boki
- truskawki i pomarańcza do dekoracji
Wykonanie:
Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Mieszamy z musem truskawkowym, dosładzamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Bitą śmietanę dokładanie mieszamy z ostudzonym puree, dodajemy go stopniowo. Ewentualnie dosładzamy jeszcze do smaku, jeśli uważacie, ze masa jest dla Was za kwaśna:)
Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, a boki podłużnymi, ja lekko obcięłam biszkopty, żeby stały stabilniej. Formę z biszkoptami wypełniamy truskawkowym kremem i wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy :)
Mus śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się miesza:) Studzimy. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i zaczynamy stopniowo wlewać płynną ostudzoną żelatynę. Mieszamy tylko do połączenia. Mus wylewamy na warstwę truskawkową, wrzucamy do niego kawałki truskawek i pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i robimy galaretkę truskawkową.
Galaretka truskawkowa: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się mieszaJ Dodajemy do musu truskawkowego i czekamy, aż lekko stężeje. Następnie wylewamy na warstwę śmietankową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami pomarańczy. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny:)