Gościmy

Odwiedza nas 317 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 15 maj 2015 18:47

Szyszkowa dama

Napisała

Szukacie pomysłu na pyszny i prosty deser bez pieczenia? To coś dla wielbicieli karmelu i mleka w proszku, w połączeniu z ryżem preparowanym i poppingiem z amarantusa dodatkowo świetnie się prezentuje. Oczywiście jest mocno kaloryczna i dosyć słodka (myślę, że można zmniejszyć ilość cukru), ale naprawdę dobra :)

Składniki:

  • 250 g krówek (pominęłam - użyłam tylko gotową masę kajmakową)
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • pół puszki kajmaku czyli ok 200 g (dałam 400g)
  • niecałe opakowanie ryżu preparowanego
  • 1/2 opakowania poppingu z amarantusa (50g)
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  •  cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Wykonanie:

Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia. Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem. Pod koniec dodając masę kajmakową. Ja użyłam tylko masę kajmakową. Połowę masy wlewamy do miski i dosypujemy część ryżu i amarantusa. Wrzucamy stopniowo, do momentu kiedy masa będzie się jeszcze kleić.  Wypełniamy tym dno blaszki  20x30 cm.
Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch. Dodajemy następnie partiami i na przemian ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem i amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta.Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki, schłodzona lepiej się kroi. Smacznego :)

Źródło

Czytany 6576 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Alka środa, 27 maj 2015 12:40 napisane przez Alka

    Musiałam wypróbować, proste w przygotowaniu i wyśmienite - ja akurat lubię takie połączenia. Jedyna trudność w dostępie produktu, wydawałoby się, dość prostego składnika, jak ryż preparowany.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook