Bardzo lubimy wafle domowe, zwłaszcza mój mąż. Dlatego też dosyć często je przygotowuję:) Jako wielbiciel mleka w proszku uwielbiam przepisy, gdzie jest ono wykorzystywane. Jest ono dla mnie gwarancją smaku, a jednocześnie wspomnieniem dzieciństwa :) Przysmaki z mlekiem w proszku zawsze mi smakują :) A wafel zawsze szybko znika :) Ten nam przypadł do gustu, bo dodatkowo jest pełen orzeszków i rodzynek:)
Składniki:
- 500 g masła (dałam 400g)
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie mleka w proszku (ok 500g)
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru (ja dałam ¾ szklanki, a i tak wydawał mi się za słodki :))
- małe opakowanie herbatników
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 100 g rodzynków
- 2 łyżki kakao
- op. kwadratowych wafli
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Studzimy. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i jeden pokruszony płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao.
Wafle przekładamy masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami.
Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroimy w zgrabne kawałeczki :) Smacznego :)