Pamiętam jak w dzieciństwie robiłyśmy w domu taki wafel z galaretką i śmietaną, dlatego postanowiłam poszperać w necie, by sobie ten przepis przypomnieć. Nie chciałam, żeby mi zbyt namiękł wafel, jak w przypadku dżemu, dlatego jak zobaczyłam ten przepis wzbogacony o mleko w proszku od razu wypróbowałam:) Chciałam zielony kolor, ale po dodatku mleka w proszku już taki intensywny nie wyszedł:) Za to bardzo smaczny. Smak zależy od galaretki, ja wybrałam agrestową, więc nie był zbyt wyrazisty, polecam inne smaki:)
Składniki:
- 1 galaretka (ulubiony smak, najlepiej intensywny:))
- 1 szklanka śmietany 18 %
- ½ -¾ szklanka cukru
- ¾ szklanki mleka w proszku
- 1 margaryna
- 5 suchych wafli (ja zużyłam 7 okrągłych)
Wykonanie:
Margarynę gotujemy z cukrem i śmietaną do rozpuszczenia margaryny, zestawiamy garnek z ognia wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Do przestygniętej masy dodajemy mleko w proszku. Zimną masą przekładamy wafle. Obciążamy (chociaż to niekonieczne) i odstawiamy na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przechowujemy poza lodówką, wtedy wafel jest bardziej chrupiący. Prosty i szybki sposób na deser bez pieczenia:) Smacznego:)