W dni, kiedy nie chce się włączać piekarnika, a coś słodkiego, by się zjadło, można przygotowywać smakołyki bez pieczenia:) Na przykład jakieś waflowe eksperymenty. Wykorzystałam do tego dwa dżemy i masę śmietankową. Wyszło coś pysznego:) Wprawdzie warstwy z dżemem zbyt namiękły, ale dla tego smaku naprawdę warto zrobić ten wafelek:)
Składniki:
Warstwa mleczna:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 175 g miękkiego masła
- 1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (mały słoiczek)
- dżem pomarańczowo-imbirowy – kilka łyżek (może być inny dżem, ja użyłam takiego, by wafelek był trzykolorowy)
- wafel kwadratowy (5 warstw)
Wykonanie:
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika i studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Pierwszy wafel smarujemy dżemem truskawkowym, przykrywamy drugim waflem, następnie smarujemy połową mlecznej masy, nakładamy kolejny wafel, smarujemy go dżemem imbirowo-pomarańczowym, na to kolejny wafel, który smarujemy pozostałą mleczna masą, i na koniec znów warstwa z dżemem truskawkowym. Zawijamy w folię spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki. Możemy przechowywać bez lodówki, chyba, że są upały. Jak wspominałam, warstwy z dżemem troszkę za bardzo miękną, ale połączenie smakowe jest tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić ten eksperyment i zdecydowanie go polecam:) Smacznego:)
Źródło: Masa stąd a całość to eksperyment własny.