Gościmy

Odwiedza nas 448 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 26 lipiec 2012 20:46

Waflowa rolada z bakaliami

Napisała

Pyszna i prosta do przygotowania rolada, bez pieczenia, czyli nie musimy uruchamiać piekarnika w te ciepłe dni:)

Składniki:

Masa śmietankowa:

Z tego przepisu

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 1 listek wafla (kwadratowy)
  • garść orzechów włoskich, posiekanych lub/i migdałów
  • kilka moreli suszonych, pokrojonych w paseczki
  • garść żurawiny
  • 2 - 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • garść kandyzowanego ananasa (różnokolorowego)

Wykonanie:

Wafel namaczamy w wilgotnych ściereczkach - do momentu, aż będzie giętki, nie będzie się łamać przy zwijaniu.

Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika i studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Masę rozsmarowujemy na waflu i posypujemy naszymi bakaliami. Można dodać też bakalie do masy, wtedy będą równomiernie rozłożone. Ja wolałam dodać je osobno, żeby były bardziej widoczne:) Bakalie lekko wbijamy w masę, następnie powoli zwijamy wafel w wałek tworząc roladę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ja robiłam wieczorem, więc u mnie rolada była w lodówce całą noc. Po wyjęciu z lodówki kroimy w centymetrowe plastry. Smaczna i kolorowa, idealna do popołudniowego cappuccino:) W upalne dni, lepiej przechowywać w lodówce:) Smacznego:)

Źródło: Masa stąd a reszta to już eksperyment własny.

Czytany 3238 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook