Pyszna i prosta do przygotowania rolada, bez pieczenia, czyli nie musimy uruchamiać piekarnika w te ciepłe dni:)
Składniki:
Masa śmietankowa:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 175 g miękkiego masła
- 1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo:
- 1 listek wafla (kwadratowy)
- garść orzechów włoskich, posiekanych lub/i migdałów
- kilka moreli suszonych, pokrojonych w paseczki
- garść żurawiny
- 2 - 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- garść kandyzowanego ananasa (różnokolorowego)
Wykonanie:
Wafel namaczamy w wilgotnych ściereczkach - do momentu, aż będzie giętki, nie będzie się łamać przy zwijaniu.
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika i studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Masę rozsmarowujemy na waflu i posypujemy naszymi bakaliami. Można dodać też bakalie do masy, wtedy będą równomiernie rozłożone. Ja wolałam dodać je osobno, żeby były bardziej widoczne:) Bakalie lekko wbijamy w masę, następnie powoli zwijamy wafel w wałek tworząc roladę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ja robiłam wieczorem, więc u mnie rolada była w lodówce całą noc. Po wyjęciu z lodówki kroimy w centymetrowe plastry. Smaczna i kolorowa, idealna do popołudniowego cappuccino:) W upalne dni, lepiej przechowywać w lodówce:) Smacznego:)
Źródło: Masa stąd a reszta to już eksperyment własny.