Gościmy

Odwiedza nas 289 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 09 luty 2014 21:45

Baton kokosowy

Napisała

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu baton kokosowy, spód z ciasteczek owsianych, nadzienie kokosowe, a wierzch z czekolady mleczno-gorzkiej. Dla nas pycha:)

Składniki:

  • 2 szklanki zmielonych ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie)  użyłam dwa opakowania
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1 szklanka gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C. Ja robiłam w prostokątnej blaszce 20x30, dlatego na spód wykorzystałam dwa opakowania ciastek i dodałam odrobinę więcej masła.

W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.

Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu, kiedy migdały będą przypieczone.

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu połową kostek czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika, aby się lekko rozpłynęła 9nie ma takiej potrzeby – szybko się rozpuszcza).

Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Ja robiłam esy-floresy;) Studzimy całkowicie w foremce. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3102 razy
Więcej w tej kategorii: « Tort węgierski Szwarcwaldzka Pavlova »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook