Jeszcze świeżych jagód nie ma, ale wykorzystałam mrożone. Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką. W sezonie oczywiście można przygotować ze świeżymi jagodami. Koniecznie z kruszonką, która tu pasuje idealnie:)
Składniki:
- 400g mąki
- 40g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 150g cukru
- 100g masła
- 4 żółtka
- sól
Dodatkowo:
- 500 dag jagód
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki tartej bułki
Kruszonka:
- 100g cukru
- 100g masła
- 100g mąki
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Mieszamy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i żółtka utarte z cukrem. Wyrabiamy ciasto. Wlewamy stopione i ostudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z tartą bułką oraz cukrem waniliowym. Ja użyłam mrożonych, więc tylko wymieszałam z bułką i cukrem.
Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 2 cm i rozkładamy na blasze, formując wyższe brzegi.
Na środek placka wsypujemy jagody. Składniki kruszonki siekamy nożem, zagniatamy z nich ciasto i ścieramy na tarce z dużymi otworami wprost na jagody. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 minut. Smacznego:)