Kruche ciasto maślane z dużą ilością orzechów. Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Moje smaki i w dodatku kruche ciasto. Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż nie ukrywam, że dodałabym tu dla przełamania jakiś akcent kwaśny np. wiśnie lub dżem z czarnej porzeczki, myślę, że byłby jeszcze lepszy. Niemniej mogę go spokojnie polecić :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła zimnego
- 3 żółtka, zimne
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa orzechowa:
- 3 białka
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru (dałam ok 3/4 szklanki)
- 300 g orzechów włoskich, obranych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ja przygotowałam ciasto w malakserze. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)