Gościmy

Odwiedza nas 241 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 31 marzec 2019 22:11

Ciasto orzechowiec

Napisała

Kruche ciasto maślane z dużą ilością orzechów. Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Moje smaki i w dodatku kruche ciasto. Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż nie ukrywam, że dodałabym tu dla przełamania jakiś akcent kwaśny np. wiśnie lub dżem z czarnej porzeczki, myślę, że byłby jeszcze lepszy. Niemniej mogę go spokojnie polecić :)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła zimnego
  • 3 żółtka, zimne
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa orzechowa:

  • 3 białka
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru (dałam ok 3/4 szklanki)
  • 300 g orzechów włoskich, obranych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ja przygotowałam ciasto w malakserze. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źrodło

Czytany 2340 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook