Gościmy

Odwiedza nas 169 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 26 maj 2018 21:21

Ciasto Pina Colada

Napisała

Proste, ucierane ciasto z kawałkami ananasa, wilgotne dzięki syropowi ananasowemu. Zmniejszyłam ilość cukru, zdecydowanie było go za dużo, i tak razem z lukrem było dosyć słodkie. Ogólnie smaczne i na pewno szybkie w przygotowaniu, ale nadal pzostaję fanką ciast kruchych :)

Składniki:

  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (dałam ok 60g)
  • 3 duże jajka
  • otarta skórka z 1 niedużej cytryny
  • 25 ml soku z cytryny
  • 150 ml syropu z ananasów (z puszki)
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ananasy z puszki, pokrojone na mniejsze części (1 mała puszka - ok 435 g)
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Lukier kokosowy:

  • 2/3 szklanki cukru pudru (ja zrobiłam z ½ szklanki)
  • 2 - 3 łyżki likieru kokosowego (lub wrzącej wody lub mleka kokosowego)
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odkładamy. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, w 3 turach, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, na wierzch wykładamy kawałeczki ananasa. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest rzadkie, dlatego podczas pieczenia kawałeczki ananasa mogą opaść na jego dno. Moje się utrzymały na wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy, lekko studzimy. Jeśli ananasy opadły na dno, to wykładamy na paterę dnem do góry (kawałeczki ananasa będą wtedy na wierzchu ciasta).

Przygotowujemy lukier. Składniki na lukier umieszczamy w małej miseczce i rozcieramy grzbietem łyżki, do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru.

Wystudzone ciasto lukrujemy i oprószamy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2047 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook