Gościmy

Odwiedza nas 364 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 20 luty 2016 22:01

Ciasto z ajerkoniakiem

Napisała

Wilgotne i mięciutkie ciastko piaskowe z dodatkiem ajerkoniaku i korzennych przypraw. Pierwszego dnia, było bardzo wilgotne, drugiego dnia już troszkę mniej. Ja nie jestem fanką ciast piaskowych, więc nie potrafię się nimi zachwycać, ale mam w domu fana, któremu bardzo smakowało :)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Wykonanie:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. W drugiej misce mieszamy (miksujemy) masło z cukrem i cukrem brązowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały czas energicznie ubijając. Na koniec dodajemy olej i ajerkoniak.

Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.

Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni C przez 45 - 50 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Ja polałam czekoladą:)  Smacznego:)

Źródło

Czytany 2661 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook