Gościmy

Odwiedza nas 199 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 20 lipiec 2016 19:08

Kruche ciasto kokosowe z czerwoną porzeczką

Napisała

Uwielbiam kruche ciasta i do tego z owocami. To ciasto było strzałem w dziesiątkę :) Jak zobaczyłam przepis wiedziałam, że musi być dobre. Wszystkich zachwyciło :) Zdecydowanie polecam :)


Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka kokosowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza) formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Pianka kokosowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta. Na piance kokosowej układamy oberwane z gałązek i przepłukane na sicie porzeczki. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję ciasta.

Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170 stopni C (lub do 190 stopni C bez termoobiegu). Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem – ja zapomniałam :)


Źródło

Czytany 2893 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook