Przepyszny:) Dla miłośników chałwy idealny:) Ciasto kruchutkie a krem poezja:) U mnie wszystkim smakował. W związku z tym, że zażądano, by mazurek był udekorowany, zaimprowizowałam co nieco z dostępnych składników;)
Składniki na spód:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Formę kwadratową o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam większej, stad moje ciasto było ultra cienkieJ Na dno formy wykładamy równomiernie ciasto (można wcześniej je rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na masę chałwowo - orzechową:
- 200 g chałwy orzechowej (dałam waniliową)
- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki lub inne)
- 3 łyżki cukru pudru (pominęłam, masa jest wystarczająco słodka)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Przekładamy ją do garnuszka i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Pogotowujemy około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Moja masa właściwie była już gęsta, więc jej nie gotowałam. Powstałą masę wylewamy lub rozsmarowujemy na wystudzony spód i wyrównujemy.
Ponadto:
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji
Orzeszki wysypujemy na wierzch masy chałwowej, całość ozdabiamy czekoladą. Ja mojego mazurka przyozdabiałam orzechami, migdałami i rodzynkami, polałam też odrobiną czekolady, ale nie robiłam z tych proporcji. Efekt smakowy fenomenalny:) Smacznego :)