Gościmy

Odwiedza nas 462 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 29 marzec 2013 18:19

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami

Napisała

Kolejny mazurek, który przygotowałam na Wielkanoc. Bardzo prosty, do przygotowania, wcale nie pracochłonny. Jedyne, co należy zrobić dzień wcześniej to odcedzić jogurt. Ciasto kruchutkie, delikatny krem jogurtowo-czekoladowy (z białą czekoladą) i migdały.

 

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 180 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 130 g cukru pudru
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa jogurtowo - czekoladowa:

  • 125 g jogurtu greckiego
  • 160 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 100 g obranych migdałów

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Formę tortownicę o średnicy 25 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam mniejszej formy 22cm – ciasta wystarczyło mi jeszcze na całą blachę ciasteczek. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wykładamy równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej, by mazurek był cienki), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia). Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nimbrzegiciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Mi mimo tych wałeczków, jak wspomniałam ciasta zostało dużo więcej. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Dzień wcześniej jogurt wykładamy na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlewamy zgromadzoną wodę. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekamy, by masa lekko zgęstniała. 

Masę przekładamy do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskamy pomiędzy wałeczki mazurka. W masę wciskamy migdały. Mazurek pozostawiamy w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 3356 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook