Pyszna orzechowa szarlotka. Delikatne kruche ciasto, orzechy i bezowa pianka. rewelacja:)
Składniki na orzechowe kruche ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana (u mnie włoskie)
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:
- 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki suszonych żurawin
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Orzechy miksujemy w malakserze na drobny piasek. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie miksujemy do połączenia. Dodajemy masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajemy łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.
Otrzymane ciasto lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzewamy, do roztopienia masła i mieszamy. Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszany. Gotujemy, mieszając, do odparowania większości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na sam koniec do jabłek i mieszamy. Całkowicie studzimy.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy. Wyrównujemy. Posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka, wyrównujemy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy. Smacznego :)