Gościmy

Odwiedza nas 425 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 30 listopad 2013 14:32

Szarlotka owsiana

Napisała

Czas na kolejną szarlotkę, tym razem bardzo zdrową:) Z dużą ilością płatków owsianych. Szarlotka jest bardzo krucha, zwłaszcza  kruszonka:)  Nie jest za słodka. Mi jak zwykle smakowała, ale na razie moim faworytem wśród szarlotek jest Szarlotka spod samiuśkich Tater:)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody

Wypełnienie:

  • 1,5l prażonych jabłek z cynamonem

Kruszonka:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Płatki blenderujemy/mielimy do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło, ekstrakt i wodę. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników.

Ciastem wykładamy tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki (mi na boki już nie wystarczyło). Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekamy 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).

Jeżeli nie macie gotowych jabłek to w międzyczasie lub wcześniej trzeba je sobie przygotować. 1-2kg obrać, zetrzeć i poddusić z cynamonem i cukrem.

Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, ja zawsze podsypuję ciasto bułką tartą, żeby na wszelki wypadek wsiąknęła nadmiar soku z jabłek, wyrównujemy, posypujemy równomiernie wierzch kruszonką. Pieczemy przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia). Przed podaniem studzimy, chociaż ja i tak najbardziej lubię szarlotki na ciepło i długo nei czekałam:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 2904 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook