Gościmy

Odwiedza nas 649 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 23 listopad 2013 20:46

Ciasto Kukułka

Napisała

Ciasto zdecydowanie dla dorosłych, mocno alkoholowe:) Delikatny czekoladowy biszkopt plus bita śmietana z kukułkową polewą. Przepis znalazłam dawno temu w Internecie i wydrukowałam, ale teraz dokładnego źródła nie podam, bo nie znalazłam. Biszkopt zrobiłam na podstawie sprawdzonego już biszkoptu rzucanego. Pierwsze zdjęcia zrobiłam, gdy jeszcze do końca nie zastygło, nie mogło dłużej czekać:) Ostatnie zdjęcie pokazuje, jak wygląda w przekroju następnego dnia, jak już sobie spokojnie zastygło:)


Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krem:

  •  1 litr śmietanki kremówki 30 %
  •  4 śmietan-fixy
  •  2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 2 czekolady mleczne
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 kieliszków wódki
  • 0,5 szkl. cukru

Dodatkowo:

  •  paczka okrągłych biszkoptów
  •  likier kawowy do nasączenia biszkoptów i ciasta (lub dowolny alkohol wymieszany ze np. ze sokiem lub kawą)

Wykonanie:

Biszkopt: Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie mieszamy ciasto szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.

Blachę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Rada: Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Polewa: Czekolady rozpuszczamy w rondelku, dolewamy wódkę, cukier, mieszając doprowadzamy do zagotowania a następnie studzimy.

Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami i cukrem pudrem na sztywno.

Wykonanie ostateczne:

Na paterze kładziemy pierwszy z czekoladowych blatów. Ponczujemy. Smarujemy go połową bitej śmietany, na śmietanę układamy biszkopty namoczone w ponczu. Polewamy na nie połowę polewy. Na to układamy drugą część śmietany – zostawiamy trochę na posmarowanie boków. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Polewamy pozostałą polewą. Polewy jest dosyć dużo, ja nie żałowałam jej na wierzch i nawet na boki tortu. Boki obsypałam płatkami migdałów i orzechami. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Polewa będzie cały czas dosyć miękka, zastygnie, ale nie tak do końca, tzn nie będzie twarda. Jeżeli nie wyciągamy z foremki to nie smarujemy boków ciasta, a polewa będzie do środka i na wierzch (bez boków). Podajemy prosto z lodówki. Smacznego :)

A tu na zdjeciu już z dobrze zastygnietą bitą śmietaną:

Źródło: Znalezione w Internecie.

Czytany 3628 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook