Zrobiłam taki ekspresowy deserek , aby wykorzystać rabarbar, który pozostał mi z lemoniady. Tak krótko gotowany nie stracił swojej mocy, szkoda było mi go wyrzucać, więc zmiksowałam go z kilkoma truskawkami i wykorzystałam do deseru. Można użyć świeżego i chwilkę podgotować lub podpiec w piekarniku, by zmiękł. Do rabarbaru przygotowałam jeszcze mus truskawkowy i jogurt naturalny z dodatkiem cukru waniliowego. Wyszło naprawdę pyszne połączenie smaków :) Letni aromatyczny deser i lekki :)
Składniki:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 200g truskawek
- 200g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jeśli został Wam rabarbar np. z tej lemoniady, wystarczy go zmiksować. Jeśli macie świeży należy go podgotować 10 min, przecedzić i ostudzić. Sok wykorzystać jako kompot :) Można również go podpiec w piekarniku minimum 20 min. Oczywiście wówczas kroimy rabarbar w małe kawałki i gotujemy lub pieczemy. Po wystudzeniu miksujemy na puree i dosładzamy do smaku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy, dosładzamy do smaku. Jogurt mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, również do smaku Nie podaję tu proporcji, bo każdy wg własnego uznania dosłodzi sobie wg własnego gustu.
W pucharkach układami warstwami rabarbar, jogurt waniliowy oraz mus truskawkowy. Możemy udekorować miętą, pokruszonymi ciasteczkami. Można podawać od razu lub po schłodzeniu. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)