Puszysty deser z bitą śmietaną i orzeźwiającym rabarbarem. Dla poprawy koloru dodałam do rabarbaru kilka truskawek. Deser jest pyszny i delikatny, taka letnia rozpusta. Zrobiłam z połowy poniższych proporcji. Jeśli macie ochotę na deser dla 2 osób to przygotowujemy go z 1/3 składników :)
Składniki:
(na około 6 porcji)
- 1 kg rabarbaru
- 300 g cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cukrem z wanilią, przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową). Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 45 - 60 minut, do miękkości. Jeśli nie macie ochoty na uruchamianie piekarnika, jeśli np. jest za gorąco, można chwilkę podgotować rabarbar by zmiękł, a potem go dosłodzić do smaku. Upieczony rabarbar natychmiast odsączamy na sitku z soku.
Sok przelewamy do garnuszka i podgotowujemy w celu zredukowania jego ilości o połowę. Powinniśmy otrzymać gęsty, słodki syrop z rabarbaru. Studzimy. Pozostały odsączony rabarbar miksujemy blenderem na mus i schładzamy. Ja dodałam kilka truskawek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, stopniowo, dodajemy do niej mus i syrop, lekko mieszamy do uzyskania efektu marmurka. Przekładamy do pucharków i podajemy. Smacznego :)