Gościmy

Odwiedza nas 440 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 17 grudzień 2013 18:44

Pierniczki brukowce

Napisała

Nadszedł czas na pierniczki:) Już od tygodnia sobie stopniowo piekłam i lukrowałam, teraz mogę podzielić się efektami moich tegorocznych zmagań pierniczkowych;) Postanowiłam w tym roku zrobić pierwsze pierniczki z nadzieniem. Wyszły smaczne, jednak powidła które wzięłam się nie sprawdziły, praktycznie zostały wchłonięte przez pierniczki:) Chyba jednak lepsza byłaby marmolada:) Generalnie pierniczki smaczne, chociaż jeszcze nie takie, jakie bym chciała:) Będę dalej poszukiwać ideału;)

Składniki:

(na blaszkę 33 x 26 cm)

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:

  • marmolada lub powidła śliwkowe

Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieszczamy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawiamy na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlewamy 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotowujemy, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodajemy pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia.

W misie miksera umieszczamy mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlewamy wystudzoną mieszankę i miksujemy do połączenia (lub wyrabiamy ręcznie). Przykrywamy  i odstawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, nadziewamy marmoladą, sklejamy i formujemy w kulkę. Układamy na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i lukrujemy.

Lukier: Kawę rozprowadzamy w wodzie. Dodajemy cukier puder i rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody lub cukru pudru.

Aby pierniczki zmiękły można je przed lukrowaniem schować do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ja często wrzucam skórkę z jabłek lub mandarynek. Jabłka wymieniamy, co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Po lukrowaniu również dodatkowo miękną. Smacznego:) 

Źródło

 

Czytany 2655 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook