Gościmy

Odwiedza nas 230 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 12 maj 2012 19:42

Pralinki Cointreau

Napisała

Od dłuższego czasu chciałam je zrobić, ale musiałam się najpierw zaopatrzyć w główny składnik, a jak się w końcu zabrałam, to okazało się, że pozostałych mi brakuje:) Musiałam zatem dokonać drobnych modyfikacji. Ale nie żałuję, bo dzięki temu moje pralinki były zwarte i spokojnie można je było kroić w kosteczki:)

Składniki:

  • 100 g biszkoptów do tiramisu
  • 50 g herbatników
  • 5-6 łyżek Cointreau
  • około 6 łyżek Nutelli (lub inny krem czekoladowo-orzechowy) - dałam 3 łyżki, gdyż tylko tyle miałam, stąd modyfikacje*:)
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół z mleczną)

*Dodatkowo (moje modyfikacje):

  • 100g gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół z mleczną)
  • 2 łyżki konfitury czekoladowo-śliwkowej

Wykonanie

W pojemniku malaksera umieszczamy ciastka, biszkopty i rozkruszamy na proszek. Ja po prostu pokruszyłam przy pomocy wałka. Nadal miksując wlewamy likier i po łyżce dodajemy Nutellę, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. W związku z tym, że w moim słoiczku było mniej nutelli niż się spodziewałam, musiałam dodać coś, co sprawi, że masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Rozpuściłam zatem tą dodatkową czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudziłam, dodałam do masy i wymieszałam, dorzuciłam jeszcze 2 łyżki konfitury śliwkowo-czekoladowej i wszystko dokładnie wymieszałam. Foremkę o wymiarach 17x24 lub mniejszą wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy masę, dłonią dociskając wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę na polewę w kąpieli wodnej, jak pisałam u mnie była to gorzka z mleczną i polewamy schłodzoną masę. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Kroimy na kwadraty, prostokąty itp. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)

Źródło inspiracji

Czytany 2182 razy
Więcej w tej kategorii: « Til ki burfi Rafaello »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook