Znalazłam ciekawy i prosty przepis na szybki smakołyk:) Wg autorki bloga, z którego go zaczerpnęłam Til ki burfi to typowy indyjski deser, który bardzo często powstaje na bazie mleka, jest słodki i tlusty;) Takie mięciutkie sezamki z mlekiem w proszku:) Dla mnie bardzo dobre:) Szybko się robi i równie szybko znikają:)
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
Sezam prażymy na patelni, aż przybierze delikatnie złotobrązowy kolor i przesypujemy go na talerz. Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy mleko w proszku i mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje i nie będzie odstawać od brzegów. Dodajemy sezam i mieszamy dokładnie. Chwilę gotujemy. Dodajemy cukier i kardamon. Masa zrobi się rzadsza. Gotujemy mieszając, aż znowu zgęstnieje. Wylewamy na talerz posmarowany olejem. Ja wylałam na papier. Rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1 cm w geometryczny kształt, co ułatwi później krojenie. Ja zdecydowanie za cienki zrobiłam:) Odstawiamy na 2 godziny (w temperaturze pokojowej), po czym kroimy na kawałki dowolnego kształtu. Przechowywałam w lodówce. Smacznego:)