Gościmy

Odwiedza nas 258 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 27 kwiecień 2012 21:26

Til ki burfi

Napisała

Znalazłam ciekawy i prosty przepis na szybki smakołyk:) Wg autorki bloga, z którego go zaczerpnęłam Til ki burfi to typowy indyjski deser, który bardzo często powstaje na bazie mleka, jest słodki i tlusty;) Takie mięciutkie sezamki z mlekiem w proszku:) Dla mnie bardzo dobre:) Szybko się robi i równie szybko znikają:)

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Sezam prażymy na patelni, aż przybierze delikatnie złotobrązowy kolor i przesypujemy go na talerz. Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy mleko w proszku i mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje i nie będzie odstawać od brzegów. Dodajemy sezam i mieszamy dokładnie. Chwilę gotujemy. Dodajemy cukier i kardamon. Masa zrobi się rzadsza. Gotujemy mieszając, aż znowu zgęstnieje. Wylewamy na talerz posmarowany olejem. Ja wylałam na papier. Rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1 cm w geometryczny kształt, co ułatwi później krojenie. Ja zdecydowanie za cienki zrobiłam:) Odstawiamy na 2 godziny (w temperaturze pokojowej), po czym kroimy na kawałki dowolnego kształtu. Przechowywałam w lodówce. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2493 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook