Pyszne, proste wafelki z masą z mleka w proszku i liofilizowanymi owocami. Wykorzystałam maliny i borówki, ale mogą być dowolne. Równie dobrze można wrzucić tu migdały, orzechy itp. To wersja mleczna wafelków, które robiłam już w wersji czekoladowej. Te są równie pyszne :) Zawsze będę się zachwycać deserami z mlekiem w proszku – tak już mam;) Ważne jest również to, że przygotowuje się je ekspresowo, taki deser ‘last minute’ na weekend i nie tylko;)
Składniki:
- 200 g masła
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 3 szklanki pełnego mleka w proszku (gdyby masa była za rzadka należy dodać więcej)
- 2 duże kwadratowe blaty waflowe
- garść liofilizowanej maliny
- garść liofilizowanej borówki
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, mleko, cukier. Nie zagotowujemy, składniki mają się tylko roztopić. Gdy masa będzie letnia dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy liofilizowane owoce i mieszamy. Na jeden blat waflowy wykładamy masę – zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu. Nakładamy drugi wafel i lekko dociskamy, tak by masa pod wpływem nacisku zrównała się z brzegami :) Zawijamy wafle szczelnie w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Kroimy na małe wafelki. Smacznego :)