Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu słodkości. Głównym składnikiem jest masło orzechowe (można wykorzystać domowe) oraz ekspandowany orkisz (można wykorzystać inne ekspandowane ziarna). Batoniki okropnie wciągają :) U mnie szybko zniknęły :)
Składniki:
- 180 g masła orzechowego (np. domowe)
- 70g miodu
- 70g oleju kokosowego (może być zwykłe masło)
- 5g (kilka kropel) ekstraktu waniliowego (można użyć olejku, choć wiadomo, że to nie to samo;)
- 30g ekspandowanego orkiszu
Wykonanie:
Masło orzechowe, miód oraz olej kokosowy (ew. masło) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) oraz ekspandowany orkisz. Mieszamy dokładnie, przekładamy do prostokątnego naczynia i chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Ja po prostu wstawiłam do lodówki na min. 1h, a najlepiej zrobić wieczorem i na drugi dzień jest idealne :) Kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)