Coś pysznego:) Kolejny przysmak z mlekiem w proszku, a połączeniu z orzechami arachidowymi to już po prostu cudo:) Dla mnie rewelacyjne:) Zdecydowanie nie raz jeszcze będę je robić:)
Składniki:
- 150g białej czekolady
- ¾ szklanki mleka
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 100g pokruszonych herbatników
- 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
Wykonanie:
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do mleka dodajemy mleko w proszku, miksując, żeby nie zrobiły się grudki. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę, wrzucamy orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzinie dodajemy pokruszone herbatniki i wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Następnie formujemy kulki albo wycinamy prostokąty, które można obtaczać w cukrze pudrze albo w ulubionej posypce, ja obtaczałam zęść w zmielonych orzeszkach arachidowych, by jeszcze bardziej podkreślić ten orzechowy smak, a resztę w mleku w proszku:) Smacznego:)