Domowe batoniki musli. Bardzo smaczne, trzeba przechowywać w lodówce, bo po wyjęciu bardzo szybko miękną. Bardzo pożywne, pełne ziaren, i zdrowych płatków. Idealne na drugie śniadanko do pracy:)
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych - obojętne)
- 0, 5 szklanki otrębów (u mnie żytnie)
- 50 gram cukru
- 80 ml miodu
- około 50 gram masła
- ogółem dwie szklanki dodatków, u mnie: słonecznik, pestki z dyni, żurawina, migdały w słupkach, siemię lniane, sezam
Wykonanie:
Płatki, otręby i wszystkie bakalie wrzucamy na patelnię i prażymy na złoty kolor około 5 minut. Masło z miodem i cukrem zagotowujemy w garnuszku, aż wszystkie składniki się połączą. Na chwilę odstawiamy i zalewamy mieszankę płatków z ziarnami zdjętą z ognia. Wszytko bardzo dokładnie mieszamy. Całość wyrzucamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub półmisek żaroodporny i po przykryciu dość mocno dociskamy czymś ciężkim i płaskim:) Wstawiamy do lodówki. Gdy całkiem ostygnie kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)