Gościmy

Odwiedza nas 117 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 06 styczeń 2014 18:16

Orzechowa krajanka musli bez pieczenia

Napisała

Postanowiłam po raz kolejny spróbować zrobić coś a’la batoniki musli,  w troszkę innej wersji. Krajanka ogólnie dobra, tylko średnio smakowała Nam ta galaretka jogurtowa. Dobrze łączyła całość, ale u mnie nie znalazła amatorów:) Jak zwykle to kwestia gustu, więc warto spróbować, by się przekonać czy Wam będzie pasować.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
  • pół szklanki drobno pokrojonych suszonych owoców (żurawina, morela)
  • pół szklanki ziaren łuskanego słonecznika
  • 3,5 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 mały jogurt
  • 2 łyżeczki agaru (u mnie żelatyna)

Wykonanie:

W garnku podgrzewamy masło orzechowe, miód, syrop i dżem do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z palnika.

W misce mieszamy suche składniki: płatki, ryż, suszone owoce, słonecznik i wsypujemy je do „mokrej” masy w garnku. Mieszamy bardzo dokładnie, tak żeby wszystkie składniki były obtoczone w słodkiej masie. Naczynie żaroodporne albo blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotową masę wciskamy w naczynie.

Następnie przygotowujemy polewę jogurtową. W małym garnuszku w kilku łyżkach wody rozpuszczamy agar-agar (u mnie żelatyna) i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy (cały czas mieszając) i dodajemy do jogurtu intensywnie mieszając (można też użyć miksera). Gotową polewę nakładamy na masę musli i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krajankę należy przechowywać w lodówce. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2844 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook