Propozycja na śniadanie lub kolację, zamiast jajecznicy można wypróbować pyszną frittatę z warzywami. Nam przypadła do gustu:)
Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 papryka
- brokuł
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 szklanki startego sera pecorino
- 2 łyżki posiekanej natki
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w talarki (pominęłam), miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy cebulę i czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy paprykę, różyczki brokułu, kukurydzę i natkę. Mieszając smażymy warzywa na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli będą za suche, wlewamy jeszcze odrobinę oliwy. Jajka oztrzepujemy z solą i pieprzem. Dodajemy starty ser, mieszamy i wlewamy do warzyw. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuwamy frittatę na talerz. Na patelni rozgrzewamy szybko pozostałą oliwę i przesmażamy krótko (1-2 minuty) drugą stronę. Ważne, żeby nie przywarła do patelni, bo inaczej będzie problem z przekręcaniem na drugą stronę. Smacznego:)