Gofry kojarzą się nam głównie z deserem :) Ale czemu by nie spróbować ich na słono, w wersji wytrawnej? Postanowiłam wypróbować gofry z dodatkiem cukinii. Wyszły pyszne, ja akurat zaserwowałam na lekki obiad, ale sprawdzą się idealnie jako przekąska czy na kolację :) Na pewno gofry w wersji wytrawnej nieraz jeszcze u mnie zagoszczą :)
Składniki:
(na ok 12 gofrów, zależy od gofrownicy ):
- 1 duża cukinia (waga ok. 500 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 6 łyżek tartego, twardego sera żółtego
- 1/2 pęczka koperku
- 1/3 pęczka szczypiorku (pominęłam)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce do jarzyn i dokładnie odciskamy z płynu (np. na sicie).
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, proszek do pieczenia, jajka, olej i miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy do ciasta posiekany koperek i szczypiorek. Odkładamy mikser.
Do ciasta dodajemy odciśniętą, tartą cukinię, starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy ciasto łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę. Do gofrownicy nakładamy po dwie łyżki ciasta na każde pole grzewcze i pieczemy gofry po 3-4 min (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Upieczone gofry przekładamy na kratkę. Podajemy z sałatkami/ surówkami lub z ulubionymi dipami. U mnie akurat z surówką, bo podałam jako lekki obiad. Smacznego :)