Wiem, że to żaden przepis, ale wyglądały tak wiosennie w ten zimowy poranek, że aż im fotkę zrobiłam:) Mini kanapeczki, bo z bagietki, takie na dwa kęsy;) Oczywiście kombinacje można robić dowolne jak to z kanapkami:) Takie kanapeczki sprawdzą się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również jako przekąska na towarzyskie spotkanka:)
Składniki:
- świeża bagietka
- pomidor (ewentualnie pomidorki koktailowe)
- 1/2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- kapusta pekińska (lub inna sałata)
- mozzarella wędzona (po kilka plasterków)
- ser żółty (po kilka plasterków)
- masło do posmarowania
- koperek/pietruszka do dekoracji
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bagietkę kroimy w małe kromeczki, smarujemy masłem i nakładamy dodatki. Kapustę pekińską siekamy na drobno i posypujemy kanapeczki, na to kładziemy plasterki sera, warzywa i dekorujemy koperkiem i pietruszką. Szkoda, że nie miałam rzodkiewek:) Kombinacje i proporcje oczywiście modyfikujecie wg własnych upodobań:) Smacznego i kolorowego śniadanka:)
Źródło: Własne:)