Pyszny pasztet nie tylko dla wegetarian:) Świetny pomysł na zamiennik tradycyjnego pasztetu, idealnie nadaje się na kanapki:) Ja doprawiłam mój pasztet na pikantnie, lubię wyraziste smaki:) Jeśli lubicie takie eksperymenty to koniecznie wypróbujcie:)
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 1 cebula (u mnie ząbek czosnku)
- 3 jajka
- Sól morska ziołowa (u mnie tylko morska)
- Pieprz młotkowany z kolendrą (u mnie zwykły)
- Przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka wędzona chili, papryka w płatkach, curry indyjskie)
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy z liściem laurowym, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy (u mnie czosnek). Marchewkę i cebulę smażymy na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, mieszanką przypraw (możecie dodać ulubione przyprawy). Smażymy jeszcze chwilę, a następnie mieszamy z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy. Ja oprószylam pasztet bulką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45 minut. Smacznego:)