Dalszy ciąg dyniowych eksperymentów:) W tym sezonie wreszcie sobie poszalałam:) Tym razem szybka przekąska, kolacja itp., wystarczy odrobinę puree dyniowego, feta i tortille:) Pycha i bardzo szybkie do zrobienia.
Składniki:
(dla ok 4 osób)
- 4 pełnoziarniste placki tortilli
- 3/4 szklanki (ok.190 ml) purée z dyni
- 1 ostra papryczka, np. jalapeño lub chilli (opcjonalnie) -pominęłam
- 100 g słonego twardego sera typu feta
- 1 pęczek kolendry
- sól
Wykonanie:
Do purée z dyni dodajemy posiekaną papryczkę (pominęłam) i doprawiamy solą –nie za dużo, bo feta jest słona. Na 2 plackach rozsmarowujemy doprawione purée, posypujemy pokruszonym serem feta i posiekaną kolendrą (odkładamy trochę do posypania gotowych tortilli), przykrywamy pozostałymi plackami i lekko dociskamy.
Na dużej suchej patelni podgrzewamy lekko skropione wodą placki, aż się zrumienią i będą złocistobrązowe - po kilka minut z każdej strony.
Gorące tortille kroimy w trójkąty i podajemy na przystawkę posypane pozostałą kolendrą. Ja podałam do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Smacznego:)