Pyszne, puszyste racuszki o aromacie migdałowym Odkryłam jakiś czas temu cukier migdałowy i bardzo przypadł mi do gustu, jest bardzo intensywny, nawet niewielka jego ilość dodaje intensywnego smaku migdałowego ciasteczkom, ciastom czy innym przysmakom. Racuszki podałam z owocami kiwi, a w dodatku jeszcze zrobiłam sobie sosik z kiwi :) Ale wystarczą same racuszki posypane cukrem pudrem, są przepyszne :)
Składniki:
- 2½ szklanki mąki (½ kg)
- 2 jaja
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- sól
- olej do smażenia
- cukier migdałowy (można użyć aromatu migdałowego)- ½ opakowania
- cukier puder do posypania
- 2-3 kiwi
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem i cukrem migdałowym. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Kiwi obieramy i kroimy w kawałki. Możemy też kilka kiwi zmiksować na kremowy sosik. Gdy ciasto wyrośnie kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy. Smażymy z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy z owocami lub sosem owocowym. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.