Gościmy

Odwiedza nas 219 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 21 październik 2018 20:41

Racuchy migdałowe

Napisała

Pyszne, puszyste racuszki o aromacie migdałowym Odkryłam jakiś czas temu cukier migdałowy i bardzo przypadł mi do gustu, jest bardzo intensywny, nawet niewielka jego ilość dodaje intensywnego smaku migdałowego ciasteczkom, ciastom czy innym przysmakom. Racuszki podałam z owocami kiwi, a w dodatku jeszcze zrobiłam sobie sosik z kiwi :) Ale wystarczą same racuszki posypane cukrem pudrem, są przepyszne :)

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki (½ kg)
  • 2 jaja
  • 1½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier migdałowy (można użyć aromatu migdałowego)- ½ opakowania
  • cukier puder do posypania
  • 2-3 kiwi

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem i cukrem migdałowym. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Kiwi obieramy i kroimy w kawałki. Możemy też kilka kiwi zmiksować na kremowy sosik. Gdy ciasto wyrośnie kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy. Smażymy z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy z owocami lub sosem owocowym. Smacznego:)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 2575 razy
Więcej w tej kategorii: « Racuchy na kefirze Puszyste placuszki »

1 komentarz

  • Link do komentarza Klaudia poniedziałek, 22 październik 2018 21:21 napisane przez Klaudia

    Już wiem co jutro zrobię na obiad! Mistrzem w kuchni nie jestem, ale może się uda :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook