Pyszne domowe racuchy drożdżowe. Robię je od lat w różnych wariantach, tym razem wersja klasyczna, czyli z cukrem pudrem. Dodatkowo podałam z domowym musem jabłkowym. Niestety jakość zdjęcia jest nie za dobra, więc nie zwracajcie na to zbytniej uwagi;)
Składniki:
- 2½ szklanki mąki (½ kg)
- 2 jaja
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- mus jabłkowy (dżem, konfitura)
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Ja podałam z domowym musem jabłkowym. Można podać z ulubionym dżemem lub konfiturą. Smacznego:)
Źródło: Znalezione w Internecie.